Dieric Bouts Festival in Leuven

Het Dieric Bouts Festival in Leuven: 20 oktober 2023 tot 14 januari 2024, www.omdewest.com

Het Leuvense hart klopt de volgende vier maanden op het ritme van Bouts. De bruisende en innoverende studentenstad viert zijn meester als nooit tevoren.

Na meer dan vijf eeuwen komt de Vlaamse Meester Dieric Bouts terug naar Leuven voor het stadsfestival ‘New Horizons’. Het stadsfestival laat het publiek via een breed cultureel programma tal van nieuwe horizonten ontdekken: van kunst en muziek tot theater, citygames en themawandelingen. Zelfs de Leuvense restaurants brengen Bouts op je bord, met hedendaagse interpretaties van recepten uit de 15de eeuw. Bouts staat bij alle activiteiten centraal omdat we ook vandaag nog nieuwe perspectieven willen verkennen, net zoals hij in de 15de eeuw deed.

Realisme
De religieuze taferelen die Bouts neerzet in een realistische en aardse omgeving, heffen de grenzen tussen hemel en aarde letterlijk op. Bouts is in die zin misschien wel de meest exemplarische kunstenaar binnen de 15de-eeuwse traditie die zoekt naar een nieuwe invulling van het mens-zijn. Hij onderzocht de mogelijkheden van realisme en het verbeelden van de echte wereld, zodat de toeschouwer zich beter kon inleven in de boodschap die het beeld moest uitdragen.

Het buitenbeentje van de Vlaamse Meesters
Bouts wordt beschouwd als een buitenbeentje binnen de Vlaamse Meesters omdat hij dramatiek steevast weerde uit zijn werken. Door zijn typische schilderstijl, die een sfeer van ingetogenheid ademt, werd hij ook wel ‘de schilder van de stilte’ genoemd.

Het Dieric Bouts Festival in Leuven: 20 oktober 2023 tot 14 januari 2024, www.omdewest.com

Eén van de hoogtepunten is de expo ‘Dieric Bouts. Beeldenmaker’ die ruim dertig kunstwerken samen brengt in Bouts’ thuisstad Leuven. Een unicum: nooit eerder waren zo veel van zijn werken onder één dak tentoongesteld. Een radicale confrontatie met de beeldcultuur van vandaag zorgt bovendien voor een nieuwe en toegankelijke kijk op werk van meer dan vijf eeuwen oud. 

Virtuoze beeldenmaker
Het concept van deze tentoonstelling is zonder meer radicaal: we mogen Bouts niet bekijken als kunstenaar. Het beeld dat we vandaag hebben van de artiste peintre bestond in de 15de eeuw nog niet. Dieric Bouts was geen romantisch genie of briljante uitvinder, hij was een beeldenmaker. Hij schilderde wat van hem verwacht werd en excelleerde daarin – denk maar aan topstukken als ‘Het Laatste Avondmaal’ en ‘De marteling van de heilige Erasmus’. Daarom is het zinvol om Bouts te confronteren met de beeldenmakers van vandaag: sportfotografen, filmmakers, game-ontwikkelaars. In museum M in Leuven zullen ze zij aan zij staan met de oude meester.

Het Laatste Avondmaal, Het Dieric Bouts Festival in Leuven: 20 oktober 2023 tot 14 januari 2024, www.omdewest.com
Het leven in Leuven in de late Middeleeuwen Dieric Bouts (Dirk Bouts), Het Laatste Avondmaal. Detail uit Middenpaneel

De bekendste werken van Dieric Bouts

De Marteling van De Heilige Erasmus
‘De marteling van de Heilige Erasmus’ is, naast ‘Het Laatste Avondmaal’, één van de twee topstukken
van Dieric Bouts die nog steeds op zijn originele plaats bewaard is gebleven. Het drieluik werd vermoedelijk rond 1460 besteld voor de kapel in de Sint-Pieterskerk, waar het nog steeds te bezichtigen is. 

Het Laatste Avondmaal
‘Het Laatste Avondmaal’ van Dieric Bouts, een absoluut topstuk, is zonder twijfel de belangrijkste blikvanger van de Sint-Pieterskerk. Bovendien is het samen met ‘De marteling van de Heilige Erasmus’ het enige kunstwerk van een Vlaamse Meester dat, na bijna 600 jaar, nog de locatie hangt waarvoor het bedoeld is. 

 

Hake, Laurel & sea vegetables van Restaurant Het Land aan de Overkant

Proef Bouts op je bord

De tentoonstelling laat ook zien dat eten en drinken een belangrijke rol speelden in het leven van Bouts en zijn tijdgenoten. Een belangrijk onderdeel van de tentoonstelling is de deelname van een aantal Leuvense restaurants met een reeks gerechten die bereid zijn met middeleeuwse ingrediënten die gevonden zijn in kookboeken en andere historische bronnen. Zij eren de kunstenaar op eigen wijze.
De gerechten die geserveerd worden in de deelnemende restaurants zijn een mix van vlees, vis, groenten en fruit afkomstig uit de regio Leuven. Vier maanden lang proef je hun hedendaagse interpretaties van recepten uit de 15de eeuw.

Laat je verrassen door oude en nieuwe smaken en geniet van 22.09 tot en met 14.01 van Bouts op je Bord in de deelnemende restaurants en speciaalzaken.